FILM Pig Business

Een documentaire van ongeveer een uur over de greep van de vleesindustrie – m.n. het Amerikaanse Smithfield –  op de varkens- en pluimvee bedrijven in  Europa, vooral in oost-Europa. De plaatselijke bevolking heeft gezondheidsklachten, bijvoorbeeld door een fabriek met  17.000 en een met 20.000 varkens op 150 m afstand van een school bij het dorp Buskova in Polen. De ‘meren’ aan mest in de VS hebben al grote schade aangericht en in Polen gaat het dezelfde kant op. Smithfield is ook eigenaar van het ‘Nederlandse’  merk Stegeman

De ‘European Bank for Reconstruction and Development’, opgericht met geld van de belastingbetaler, speelt een dubieuze rol. Gezinsbedrijven kunnen niet meer rondkomen door de lage  prijzen. De ham die verkocht wordt in de Tesco’s supermarkten, zowel in Engeland als in Polen is smakeloos. De etiketten geven nauwelijks informatie. In de UK is Smithfield de ‘preferred supplier’, de vooreurs-leverancier, wat bepaalde voorrechten met zich meebrengt.

Op de website http://www.pigbusiness.co.uk/is de Engelse versie te zien, die gevolgd wordt door een discussie in the House of Commons, het engelse parlement. De belangrijkste punten daar waren de gezondheidsrisico’s door het antibioticagebruik, en het schrikbeeld dat de ‘Nederlandse’  MRSA bacterie het Kanaal over zou kunnen steken. (‘Natuurlijk komt die eraan, reken er maar op’, aldus de bioloog, een van de uitgenodigde experts.)  Het debat eindigt met een praatje en beelden van Helen Holding, een biologische boerin die haar varkens in verplaatsbare hokken (golplaten, bolvorming) over haar land verplaatst, zodat haar varkens het ene stuk na het andere ‘bemesten’. Zo kan het ook!

9 februari wordt de film  in Brussel vertoond voor europarlementariërs, oiedereen welkom, zie site Pig Business.

Hier de film met Neerlandse ondertiteling, 56 minuten.