Liever parelhoenders en ‘rode’ geiten dan (Europpese) kippen en koeien.
De Rode geit van Maradi komt uit midden Niger and is economisch interessant voor plattelandsgemeenschappen vanwege de melk en de huiden. Een geit is al binnen zes à 7 maanden vruchtbaar en jongt twee keer per jaar. Ze krijgen twee of drie geitjes per keer. Elke vrouwlijke geit kan 0,6 liter per dag produceren, drie à 4 maanden lang. De melk is rijk aan vitamine A, en die melk heeft al menig weeskind het leven gered. Het vlees is een goede eiwitbron en de huiden leveren een heel zacht soort leer op dat verwerkt wordt tot luxe producten. Dankzij fokprogramma’s komt deze ‘rode’ geit nu in veel delen van Niger voor, en het West Africa Agricultural Productivity Program (WAAPP), heeft de geiten ook verspreid naar Ivoorkust, Burkina Faso, en Mali om de lokale economie te stimuleren en extra voedsel te leveren.
Parelhoenders komen in heel Sub-Sahara Afrika voor, ze zijn voedzaam en makkelijk te houden. ‘En de klanten vinden ze lekkerder dan geïmporteed kippenvlees’, volgens Anaba, a parelhoender-boer in de regio Boku in Ghana. Broedprogramma’s en het bouwen van hokken levert ook werkgelegenheid op. Startpakketten omvatten financiële steun, een broedmachine met generator, 500 eieren, ontwormer, voer, en vaccins. En er komen trainers langs. Meer dan 50.000 mensen hebben al aan het programma meegedaan.
Eerst produceerde ik maar 100 vogels per jaar. Nu heb ik bijna geen verliezen meer. Dit jaar hadden we meer dan 800 vogels, dus we konden jongelui inhuren om me te helpen, zegt Adamu, eenparelhoen-kweker in Garu Tempane. “Dankzij dit inkomen kon ik het collegegeld voor de universiteire opleiding van mijn kinderen betalen en hoefde ik niets te lenen. ‘
Met de hulp van CORAF) (West and Central African Council for Agricultural Research) wordt het makkelijker en winstgevender om deze rassen te houden. ‘Vanwege de klimaatverandeing is het belangrijk dat we de eigenschapppen in stand houden van soorten die goed tegen ruw terrein en moeilijke omstandigheden kunnen en die met weinig water toe kunnen’ , zegt de directeur-generaal van de Food and Agriculture Organization (FAO), José Graziano da Silva.
bron: foodTank
Goed opgeleide jongere helpt haar land vooruit
Ndidi Nwuleni uit Nigeria (1975) heeft in 26 Nigeriaanse provincies trainingsprogramma’s voor jonge ondernemers opgezet (LEAP Africa), en een bedrijf opgericht, AACE Food Processing & Distribution. Het bedrijf helpt boeren met microkrediet en verbetering van de landbouwmethodes. Ze heeft ook samen met anderen een bureau opgericht voor trainingen , beleidsonderzoek en -uitvoering in heel West Afrika.
Nu moet gezegd worden dat ze van geprivilegeerde afkomst is: ze was de dochter van een Nigeriaanse professor in de famacologie en een Amerikaanse professor in de geschiedenis, die ook in de moeilijke jaren van Abacha in Nigeria bleven en probeerden het onderwijs te verbeteren, ook al kregen ze some geen salaris. Ndidi groeide op in Nigeria en studeerde economie in Amerika.
Waar komt je motivatie vandaan? ‘Tijdens mijn MBA (Master of business Administration) op de Harvard Business School was ik vrijwilligster bij het Centrum voor Vrouwelijke Ondernemers in Boston. Dat was bepalend voor mijn toekomst. Ten eerste zag ik een dynamische sociaal gemotiveerde ondernemer aan het werk, de oprichtster Andrea Silbert. Daar heb ik heel veel van geleerd. Ten tweed bracht de gestructureerde aanpak van die organisatie en de inzet voor de aspiraties van jonge ondernemers mij op het idee dat soort kansen te ontwikkelen in Nigeria. Afrika heeft eennieuwe generatie visionaire, ethische, creatieve en volhardende ‘dienende leiders’ nodig. Die kunnen hun gemeenschappen, hun landen, en heel Afrika, verder brengen. Wij hebben al heel veel mensen bereikt, curricula ontwikkeld, en elf boeken gepubliceerd over bedrijfsovername, ethiek, beleid en management en andere onderwerpen.
Welk advies zou je andere jonge vrouwen en ondernemrs nog willen geven?
Leef je leven met open handen. Dan kun je geven, maar ook ontvangen, en loslaten. Dat laatste is ook heel belangrijk, want doeners zijn geneigd teveel zelf te doen. Met open handen ben je felxibel voor wat God voor je in het vat heeft. De weg naar succes is nooit een rechte, makkelijke weg!
bron: foodTank