Wie herinnert zich niet de prachtige Tegenlicht uitzending ‘Green Gold’ uit 2012, waarin John D. Liu (Amerikaan van half-Chinese afkomst) laat zien hoe een grote, volkomen kale vallei in China omgetoverd wordt tot een weelderig groene vallei waar weer riviertjes stromen? Ik was verbaasd dat ik diezelfde Liu 15 november zag op een avond in Wageningen waar hij een deel van de avond vulde met een pleidooi voor de ‘Ecosystem Restoration Camps’. Verbaasd, want ik had gedacht dat hij ondertussen betrokken was geraakt bij steeds meer van die grootschalige projecten all over the world. Maar hij vertelde dat hij bij grote organisaties zoals de Wereldbank en VN langs is geweest en daar bot heeft gevangen.
Inmiddels is hij sinds 2015 ‘visiting professor’ aan het NIOO in Wageningen. Instituut voor (O)Ecologisch Onderzoek. Hij nam een paar keer kort het woord tijdens de Masterclass van permaculture-designer Daniel Halsey 15 november j.l. om te pleiten voor ecosysteem-herstel ‘van onderop’: jonge mensen geven in de zomer hun tijd en arbeid tijdens een ‘Ecosystem Restoration Camp’. Het eerste heeft afgelopen zomer in zuid-Spanje plaatsgevonden. Het wordt volgend jaar uitgebouwd (het moet ook een gezellig en redelijk comfortabel kamp zijn) en in 2020 staan 5 à 10 kampen op stapel in o.a. Nepal, Mexico, Kenya, Nederland . Daarvoor is inmiddels € 80.000 bij elkaar gehaald. Maar hij wil heel graag meer donateurs die € 10 per maand willen betalen om de kampen mogelijk te maken. Een mooi doel! Zie de website van ‘Ecosystem Restoration Camps’.
Als u de documentaire ‘Geen Gold’ niet gezien hebt dan kan dat alsnog op de VPRO Tegenlicht – site. Daarin wordt geput uit de documentaire ‘Hope in a changing climate’ die Liu zelf maakte – hij was van oorsprong journalist en filmer. Naast de beelden van het enorme löss plateau in China zien we ook een project in Jordanië waar een prinses van de koninklijke familie de initiator is, en een in Ethiopië, waar professor Legesse Negash met de dorpelingen inheemse bomen en struiken plant en zo het kaalgevreten land tot leven wekt. In 4-5 jaar begonnen er weer beekjes te stromen, en we zien de grote vruchten aan de fruitbomen en de bijenkasten. Ook in Ruanda is al wat moois bereikt.
Zoals de Ethiopische professor zegt: dit is cruciaal voor heel Afrika. ‘We beseffen nog niet wat een wonder bomen kunnen doen’. Liu: ‘en houd de bodem bedekt met blad en compost (mulch), dat wordt door de bodem opgenomen en houdt de bodem vochtig in een heet klimaat. De bodem kan 3x zoveel koolstof opnemen dan levende planten.’…. Het is fout dat producten veel waarde opleveren terwijl de BRON van onze producten (de bodem, het ecosysteem’) blijkbaar van nul en gener waarde is….. We moeten dit op wereldschaal oplossen, not ‘backyard by backyard’. (maar ga vooral óók in je eigen achtertuin aan de gang! Daarvoor ook tips op VPRO Tegenlicht)