TNI: EU handelsbeleid en intern landbouwbeleid Tunesië leidt tot migratie

TNI heeft onlangs een nieuw rapport gepubliceerd: Olive Oil and Water – Moving towards sustainable agricultural trade between the EU and Tunisia 

Er verscheen ook een artikel over op Al Jazeera: https://www.aljazeera.com/opinions/2023/9/30/the-eus-extractive-trade-policies-in-tunisia-contribute-to-migration

Kleinschalige boeren in Tunesië zitten gevangen tussen twee sterke krachten: internationale krachten in de EU via handelsovereenkomsten en intern overheidsbeleid dat bedrijven beschermt ten koste van kleinere spelers en het milieu. Deze boeren, die in Tunesië in de meerderheid zijn, kunnen er niet van rondkomen en velen hebben geen andere keus dan te vertrekken.

Het beleid van de Tunesische regering werkt averechts. In plaats van steun voor kleine boeren ligt de nadruk op grootschalige commerciële export van een beperkt aantal waterintensieve landbouwproducten, die in handen zijn van enkele marktspelers. De keuze om de export te subsidiëren ten koste van de basisbehoeften maakte Tunesië kwetsbaar voor marktvolatiliteit en externe prijsschokken. Dit alles gebeurt in de context van langdurige droogte, oneerlijk intern beleid inzake watergebruik en de grote invloed van rijke zakelijke spelers in Tunesië.

Hervorming van landbouw- en handelsbeleid nodig
Met het oog op meerdere en elkaar versterkende crises, moet het landbouw- en handelsbeleid van Tunesië, met de EU en de bredere regio Noord-Afrika, opnieuw worden vorm gegeven.
In het rapport ‘Olive Oil and Water – Moving towards sustainable agricultural trade between the EU and Tunisia’ wordt geanalyseerd wat de gevolgen van het huidige handelsbeleid en de exportgerichte benadering zijn voor de voedselzekerheid en het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). In het bijzonder degene die betrekking hebben op het uitroeien van honger, het verbeteren van de voedselzekerheid en het bevorderen van duurzame landbouw.