Tomatenplukkers vragen Ahold 1 cent extra

Zondag 27 februari, voeren tomatenplukkers uit Florida actie voor Ahold’s dochterbedrijf Stop and Shop in Boston. Zij willen dat Ahold een overeenkomst afsluit waarin het fatsoenlijke lonen en arbeidsomstandigheden garandeert. Grote fastfoodketens als McDonald en Burger King en concurrenten van Ahold als Whole Foods gingen al eerder akkoord. Ahold weigert tot nu toe.

In Nederland worden op zondag 27 februari uit solidariteit bij vestigingen van Albert Heijn in Amsterdam en Den Haag picketlines georganiseerd.

In Boston: zie het persbericht in het Engels hieronder

In Amsterdam: Nieuwezijds Voorburgwal 226 (achter de D am); 14.00 uu
In Den Haag : Grote Marktstraat 55 A (tussen/onder Bijenkorf en Hema); 15.00 uur
 
FAIR-FOOD campagne
In een campagne van 10 jaar is het de CIW (Coalition of Immokalee workers) al gelukt om overeenkomsten te sluiten met meerdre grote fastfoodbedrijven als Burger King en McDonald’s. Afgelopen november beloofde ook de grootste organisatie van farmers om zich in te zetten voor de verbeteringen.
Ahold
Maar Ahold weigert de cent per pond te betalen. Het bedrijf zegt van zichzelf dat het het goed doet, en dat het eerlijke prijzen betaalt aan de farmers. Het zegt dat het blij is dat het de tomatenplukkers gelukt is een overeenkomst te sluiten met de farmers. En het zegt (opnieuw) dat de overheid de regels maar moet controleren.
 
‘Mensenrechten zijn niet gratis’
Maar de farmers verbonden zich aan het doorgeven van de cent per pond. Als die cent niet komt is er ook niets om door te betalen.
‘Het is juist de prijsdruk vanuit de grote ketens’, zegt de CIW, ‘die een belangrijke oorzaak is van de crisis in de landbouw van Florida. Mensenrechten zijn niet gratis; er is een prijs verbonden aan het repareren van wat Ahold en andere grote inkopers als Ahold in al die jaren hebben helpen afbreken door hun inkoopmacht in te zetten om steeds lager prijzen te vorderen.
Concurrenten van Ahold hebben zich er al aan verbonden en er is geen reden waarom het Ahold geoorloofd zou zijn om zijn aandeel in de verantwoordelijkheid te ontlopen.’
Google voormeer info
 
  •