Afgelopen maandag en dinsdag 11 en 12 juli werd het CETA verdrag nog net voor het reces behandeld in de Eerste Kamer. CETA is vooral goed voor multinationals en pakt slecht uit voor gezinsbedrijven in de landbouw, voor het milieu en het klimaat. Daarom stuurde de Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel (Agractie, BD-Vereniging, DDB, NAV, NMV en Platform Aarde Boer Consument) begin juni een brief naar alle fracties in de Eerste Kamer Ter beantwoording van een aantal vragen door Toine Beukering van Fractie Nanninga / JA21 stuurde coördinator Guus Geurts ook nog een aanvullende brief.
Tegenstemmen van PvdA, Fractie Nanninga en SGP waren cruciaal. CETA behaalde nl. een kleine meerderheid in de Tweede Kamer in februari 2020, maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Er was echter een kans dat PvdA vóór zou stemmen , ook al waren ze in de Tweede Kamer tegen. Ook de tegenstem van JA21 / Fractie Nanninga en SGP was nog onzeker.
Er werden acties gestart om ze in Nee-kamp te houden, via een petitie van Meer Democratie, en via de site van De Goede Zaak konden berichten verstuurd worden, en op de site van Foodwatch kon een petitie tegen CETA ondertekend worden, waar alle argumenten goed opeen rij staan: https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2022/bescherm-gezondheid-milieu-democratie-stop-ceta/ Ook op de site van Handel Anders https://handelanders.nl/actie-stemcetaweg/ werden verschillende actiemogelijkheden voorgesteld. Internationale hulp (briefactie) werd gemobiliseerd via de groep ‘From Seattle to Brussels’.
CETA wegstemmen betekende een kans op een spaak in het wiel van de voortdenderende trein van neoliberale handelsverdragen. Dan komt er een kans op alternatieven zoals: https://www.voedselanders.nl/position-paper-alternatieven-voor-het-huidige-eu-handels-en-landbouwbeleid/