Verslag vanuit EU-CELAC top en de tegentop van maatschappelijke – en boerenorganisaties en vakbonden in Brussel

Officiële regeringstop

Op 17 en 18 juli kwamen vertegenwoordigers van de regeringen van Latijns-Amerika, de Cariben en de Europese Unie bij elkaar in Brussel voor de EU-CELAC top. De Europese Commissie en meerdere EU-lidstaten wilden dit moment gebruiken om de ratificatie van de handels- en investeringsverdragen tussen de EU en Mexico, de EU en Chili en de EU en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen, te versnellen.

Gelukkig zijn ze op dat laatste gebied niet veel verder gekomen, bleek uit de slotverklaring namens de regeringsleiders. Een citaat hieruit punt 31 pagina 8: ‘We will continue to further strengthen and develo p trade and investment relations between the EU and CELAC countries and regions. We stress the importance of full implementation of Association and Trade Agreements between the EU and CELAC partners. We call for the ratification of agreements signed and cu rrently applied. We welcome ongoing processes towards the signature of the modernised agreement between the EU and Chile and the EU and Mexico in the coming months. We take note of ongoing work between the EU and Mercosur.’
Dus heel zuinige bewoordingen over het gebrek aan voortgang.

Diezelfde dag brachten European Coordination Via Campesina, Friends of the Earth Europe en Greenpeace een persbericht naar buiten.
Ook de Handel Anders!-coalitie bracht een persbericht naar buiten op 18 juli, waarin verschillende lidorganisaties hun reactie mochten geven op deze EU-CELAC-top.

Tegentop

Op 17 juli organiseerden the European Trade Justice Coalition (waar Platform ABC bij is aangesloten) in samenwerking met the Greens/EFA, S&D (Sociaal Democraten) en the Left (o.a. PvdDieren en SP) de conferentie ‘Een nieuwe EU-Latijns-Amerikaanse handelsrelatie voor de 21e eeuw’. Hierbij waren sprekers aanwezig van maatschappelijke – en boerenorganisaties en vakbonden uit zowel de EU als Latijns-Amerikaanse landen.
Zie hier het programma en de video van de gehele bijeenkomst. De video kan met Engelse vertaling worden beluisterd door op te klikken op het koptelefoon-symbool en dan op EN.

Van harte aanbevolen is de toespraak van Morgan Ody, General Coordinator van La Vía Campesina (France) vanaf minuut 13.17.30 tot 13.26.00. Zij spreekt in het Engels.
Zij gaat ook in op concrete alternatieve maatregelen binnen het handels- en landbouwbeleid. Deze zijn gebaseerd op voedselsoevereiniteit en gaan tegen de huidige WTO-regels in.
We zijn in contact met haar om gezamenlijk te werken aan dit alternatief samen met andere organisaties. Hierbij willen we ook concrete voorstellen doen over een andere multilaterale organisatie voor rechtvaardige handel.

Hier foto’s van deze bijeenkomst in het Europees Parlement door Friends of the Earth.
Ook Both ENDS bracht een bericht over deze bijeenkomst naar buiten.

Daarna was er ook op 17 juli een demonstratie tegen genoemde handelsverdragen op het plein voor het Europees Parlement.

© Johanna de Tessieres/Greenpeace

Zie hier andere foto’s door François Dvorak.

Later die middag werd er nog een openbare bijeenkomst georganiseerd, zie hier het programma en de sprekers: ‘Building a Just Transition to a Sustainable Future in Latin America: Civil Society Conference Parallel to the EU-CELAC Summit’.

Op 18 juli namen zo’n 90 vertegenwoordigers van maatschappelijke – en boerenorganisaties deel aan de strategiebijeenkomst van European Trade Justice Coalition.
Hierin werd besproken hoe we gezamenlijk kunnen optrekken tegen deze handelsverdragen en kunnen werken aan alternatieven, vanuit twee kanten van de Atlantische Oceaan.
Dit was de gezamenlijke verklaring die vooraf naar buiten werd gebracht.

Deze dag werd afgesloten met een demonstratie voor het Europees Parlement door verschillende activisten vanuit diverse landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Zij kwamen parallel aan de EU-CELAC top samen binnen de Cumbre de los Pueblos – de top van de volkeren.
Hier een video van het strijdlied ¡El Pueblo Unido Jamás Será Vencido! (The people united will never be defeated), dat daar gezongen werd.

Tenslotte een foto-impressie van alle genoemde bijeenkomsten door Guus Geurts.