- Prof. Fábio Nolasco van de Federale Universiteit Cuiabá (van de soja-deelstaat Mato Grosso): ‘Agronomie: paradigma’s in conflict’
- Prof. Eli Lino de Jesus, IFET (landbouwhogeschool) Rio Pomba (Minas Gerais): ‘Milieu-ethiek, Groene Revolutie en Agro-ecologie’
- Leen Laenens, voorzitter van Velt: ‘Tekenen van hoop. Het andere nieuws’
- Vera Dua, voorzitter Bond Beter Leefmilieu: ‘Een holistische kijk op een verknipte realiteit’.
Uit de inleiding van Luc Vankrunkelsven:
Na de Tweede Wereldoorlog voltrok zich in razendsnel tempo de industrialisering en internationalisering van de landbouw. Natuurlijke kringlopen werden doorbroken. ‘Boeren’ kon voortaan met weinig (zichtbare) grond. Varkens en kippen worden sindsdien in West-Europa hoofdzakelijk ‘grondloos’ vetgemest. Grond, water en petroleum werden overzee gevonden. Onder de vorm van soja voor veevoer. Veevoer wordt voer van vernietiging. Alles wordt van elkaar los gekoppeld: de groeiende consumptie en de onderdelen van de productie.
fragment:
Babaçu out! Soja in? in: Voeding verknipt
Van de buriti-palmboom kan letterlijk àlles gebruikt worden. De vrucht bevat veel vitamine A, B, C en ijzer. Het buritivlees bevat wel twintig keer meer vitamine A dan het toch hoge vitamine A-gehalte in een wortel. Clara Brandão stelt al decennia lang dat onze voeding door de industrialisering van landbouw en voeding sterk achteruitgaat.
Nochtans is Brazilië rijk aan een diversiteit van voedingsbronnen. Elke streek heeft zijn planten, noten en vruchten die kunnen worden gebruikt en die als supplement in de voeding kunnen worden ingezet. Ze geeft het voorbeeld van maniokbladeren. Alhoewel ze meer ijzer bevatten dan vlees en meer vitamine A dan melk, worden ze amper gebruikt. Momenteel wordt haar kennis in alle deelstaten van Brazilië en in tal van andere landen toegepast. Hopelijk wordt haar werk niet overklast door het grote geld van Bill Gates en co. [lees in een noot waarom je met een switch van Microsoft naar Linux agro-ecologie vooruithelpt] De ‘biofortificada’ (zoete patat verrijkt met vitamine A , zoals aanbevolen door de voedingsindustrie) is niet nodig. Elke regio heeft de échte ‘bio’krachten voor het oprapen. Ze moeten alleen maar gezien en verstandig gebruikt worden.”
Voor Nederland te verkrijgen bij werelddelen.nl en bij Dabar/Luyten: http://www.dabarluyten.nl/
Hier de inhoudsopgave
(en daaronder citaat uit het slotwoord van Vera Dua)
1. Europa exporteert zijn problemen 2. Instituut voor het leven? 3. Gezondheid in eigen handen, 4. Witte olifant? Agronomie: paradigma’s in conflict. Prof. Fábio Nolasco, Cuiabá
5. Agroforestry en herstel, 6. De fiets neemt de stad in, Fiets is verzet. Gedicht van Herman Verbeek.
7. Frutos do Cerrado, 8. Macambira-Anicuns: langste stadspark ter wereld, 9. Fundação Conscienciarte , 10. Juçara, de Açaí van het Zuiden, 11. Vlinders weg! Volgen wij? 12. Rota da Agricultura Familiar 13. Biodiesel uit soja? 14. Cooperativismo anno 2012 15. Halal-kippen voor Saudi-Arabië 16. Brazilië’s CO2 op de vooravond van Rio +20 Milieu-ethiek, Groene Revolutie en Agro-ecologie. Prof. Eli de Jesus, Rio Pomba.
17. Dias das mães 18. Gaat Brazilië nu soja invoeren? 19. Wie gelooft die mensen nog? Tekenen van hoop. Het andere nieuws. Leen Laenens.
20. Herman Verbeek, de nieuwe Marx uit het Hoge Noorden? Indirect grondgebruik 22. De ecologische voetafdruk van de kat 23. Boerenlandbouw nog te redden? Een geluid uit het driejaarlijkse congres 24. Cooperafloresta, een les voor de Europese Unie 25. Índios in Rio? De donkere kant van ‘groen’ 26. Jongeren zaaien Terra Solidária 27. Syngenta en Bayer in actie voor bijen? Of: als de vos de passie preekt.28. Escolas Família Agrícola 29. Babaçu out! Soja in? 30. Het Evangelie van Eucalyptus 31. AEFAPI: Associação Regional das Escolas Família Agrícola do Piauí. Een interview met haar coördinator João Emílio Lemos Pinheiro. 32. Roetkwaad 33. Landgrabbing of landjepik 34. Wetenschap in dienst van de maatschappij? 35. Grondstoffenjager Koning Auto 36. Chemie en obesitas? 37. De cirkel is rond: Franse boter in Rio Kemp( = hennep) doorbraak in Zuid-Amerika. Een internationaal persbericht.
Nawoord. Een holistische kijk op een verknipte realiteit. Vera Dua.
Citaat uit slotwoord Vera Dua:
(…) De eenzijdige focus op de productie van bulkproducten lijkt een economisch succesverhaal. Het heeft ervoor gezorgd dat Brazilië op wereldschaal de grootste exporteur is van soja, koffie, suiker, sinaasappelconcentraat en tot de top drie behoort voor de export van cacao, maïs, bonen en rundvlees. Maar dit schijnbaar succes heeft een verwoestende keerzijde. De jacht naar grond voor de teelt van deze exportgewassen zorgt ervoor dat vruchtbaar land wordt onttrokken aan rechtstreekse voedselproductie en dat waardevolle bossen onherroepelijk verdwijnen. De voorbije 15 jaar is de landbouwoppervlakte met 30% toegenomen ten koste van het Amazonewoud, de grootste groene long ter wereld, en van de Cerrado savanne. De familiale landbouw is in Brazilië nog steeds goed voor 84% van de landbouwbedrijven, maar heeft slechts een kwart van het landbouwareaal ter beschikking. De kleine boeren staan sterk onder druk en de armoede op het platteland blijft een immens probleem. Dit alles heeft ook met ons, Europeanen, te maken. Dank zij de massale import van soja als veevoeder kunnen wij in het Westen onze hoge vleesconsumptie aanhouden en beletten daardoor dat landbouwgrond in het zuiden gebruikt wordt voor lokale voedselproductie. Hetzelfde verhaal geldt trouwens ook voor biobrandstoffen, voor eucalyptusplantages en voor andere exportproducten.(…)