Hoe is het probleem ontstaan? De Raad van State heeft na een procedure aangespannen door MOB (zie onder) de PAS (Programma Aanpak Stikstof, het Nederlandse stikstofbeleid) onderuit gehaald. Daar konden boeren een vergunning krijgen om stikstof uit te stoten. Vooral getroffen zijn de ‘PAS melders’* Hans: de uitstoot van stikstof veroorzaakt problemen in verschillende sectoren, woningbouw, industrie, luchtvaart etc. De stikstofcrisis is een stikstofmoeras geworden. He speelt al 3 jaar. Het enige wat de overheid kan bedenken is grootschalig boeren uitkopen. De doelstellingen zijn extreem, onhaalbaar.
– Henk boert aan de zuid-west kant van de Nieuwkoopse plassen, op de klei van een uitgeveende polder, met de wind meestal naar de polder toe. Het is een van Nederlands laagste polders, 7 m. diep; het water wordt op 70 cm diep gehouden. De Nieuwkoopse Plassen zijn een Natura 2000 gebied van ong. 2000 ha. Aan de andere kant (z.o.) , op het veen gelden de meeste natuurplannen, en verlaagde waterstand op de meeste percelen. Daar moeten de boeren eigenlijk weg maar dat willen ze helemaal niet. Protest heeft uiteindelijk tot een plan geleid (‘coöperatie Nieuwkoopse Aanpak’) waarmee ze zelfs in het Casthuis zijn geweest. Daar zit Henk overigens niet bij, aan zijn kant kunnen de boeren verder met hun bedrijf dus hebben ze er minder behoefte aan.
– Voor de natuurplannen worden bepaalde plantjes als richtlijn genomen, bijv. de vochtige heide. Er wordt gesuggereerd da het heel slecht zou gaan maar het gaat juist steeds beter. Zorgen die natuurorganisaties wel goed voor het onderhoud? Het riet wordt nu gemaaid en dat laten ze liggen, dan komt de vochtige heide onder het riet en gaat dood. (De oude rietsnijders die er nog zijn, zeggen: je moet het maaisel afvoeren. Dat zou meteen schelen in de KDW.(Kritische depositie Waarde)
Nieuwkoopse aanpak. Het plan is: innoveren (Henk toont plaatjes van bijv. nieuwe stalvloeren en ammoniak-afzuigers) ; reduceren (minder uitstoot) en verleasen (men mag stikstof ruimte verhuren aan bijv. woningbouw, mits er 30% om niet aan de natuur gelaten wordt). Vorig jaar zijn er nog 20 boeren tot de coöperatie toegetreden, ondanks de kosten. Maar het plan is nog niet van de grond gekomen. (Ambtenaren: “het is juridisch niet houdbaar”.) Jammer. Innoveren is nog steeds goedkoper dan uitkopen, en je behoudt de boeren die het landschap onderhouden. Een een andere teelt als gras is hier niet mogelijk, dus koeien houden; de koe kan dat omzetten in eiwit. .
Wat vindt Vollenbroek van het verhaal dat de KDW’s (KritischeDepositie Waardes) flink worden overschreden maar de natuur het toch goed doet?
Vollenbroek: Ik hoor van verschillende bestuurders dat er massaal het grondwaterpeil wordt verlaagd (om de koeien op het land te kunnen laten, GG) . Combineer dit nou eens met het klimaat! Die emissie moet stoppen. Ik mis in het hele verhaal een link met het klimaat. (Henk: ‘we kúnnen het grondwater niet eens verlagen, dan word ik meteen op de vingers getikt.’ Hij zegt nog iets over drainage.). Sjaak uit Schagen zegt dat het ammoniak verhaal niet klopt. (‘Ammoniak is zwaarder dan lucht en slaat alleen neer bij regen, vóór het bij de natuur is., óf blijft honderden meters in de lucht hangen.’ Hij haalt ook Jan Kees Vogelaar aan: ‘blijf doorbemesten…’ ( Sjaak: ‘de meeste planten varen er wel bij.’)
V: ik hoor hier een hoop technische onzin. Ik heb jarenlang les gegeven in de b-vakken en weet hoe het zit. Ga eens kijken op de site van het RIVM (daar heeft men een ammoniak-netwerk) of van MOB hoe het echt zit. En Vogelaar is een tovenaar als hij dit naar buiten brengt. Die verspreiding-sberekeningen zijn international getoetst en worden overal gehanteerd. Er is een bak aan schade. Een kwart van de landbouwgronden in Nederland is NIET gevoelig, dat is prima. Maar de rest kan er niet tegen. Leg klimaat, stikstof en biodiversiteit eens allemaal naast elkaar. Ik ben het wel eens met de vorige spreker: hebben we nog koeien nodig? Ja, en dat kan in de veenweide gebieden, maar met een hogere grondwaterstand. en een kleinere maat koe. Ik zou de boeren willen vragen kijk eens naar het klimaat. Ik denk dat we over 5 jaar de veestapel drastisch moeten beperken, in de VS en overal, want het loopt allemaal mis.
Geesje’ Jammer dat hier geen debat op komt, er komt meteen een verhaal ‘f’out fout fout’. Ze meldt dat een aantal databanken voor haar niet toegankelijk zijn.
Studente Wageningen: Wat zou Vollenbroek aan advies willen geven? V: Ik ben het ook niet helemaal eens met die modellen van het RIVM. Maar ik ben vorig jaar eens naar Schaarsbergen gefietst en ik ben me kapot geschrokken. Grotendeels pijpestro, en het oude eikenbos zag er verschrikkelijk uit. Ga eens met een boswachter praten. Kijk eens naar het integrale plaatje, d.w.z. kijk ook naar het klimaat. Dat gaat straks als een wals over jullie heen.
Hans: de melkveehouderij is een wereldwijd gebeuren. Als wij gaan ophouden gebeurt dat wereldwijd nog niet. Onze veestapel is al afgenomen, in India etc. is die al enorm toegenomen.
=====================================