Voedselboswachters gevraagd

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren? Deze oproep staat op de site van permacultuur Nederland.

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting,(zie afbeelding)  bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems. Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde.

‘En daarom willen we het aantal voedselbossen in het Nederlandse taalgebied sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters! Het zou prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad in het Nederlandse taalgebied minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten; een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis.’ aldus Douwe Beerda, samensteller van de info.

Allerlei nuttige info op deze webpage, kijk zelf. op de link hierboven. Een handboek voor aanleg en beheer van voedselbossen; een facebookgroep permacultuur (7000+ leden);  een facebook groep voor voedselbossen (700+ leden); een paar voorbeelden; een plantenleverancier; en nog vele andere nuttige links, en tips voor ’toegang tot grond’.

Motto:

If you really want to do something, you’ll find a way.

If you don’t, you’ll find an excuse!