De Amerikaanse organisatie FoodTank komt regelmatig met lijstjes zoals deze winter ’22 boeken om bij de kachel te lezen’, of ’13 bodem-onderzoekers’. Zie hier een inventarisatie. Onlangs: ‘16 jonge ondernemers die voedsel en landbouw een zet geven‘. We noemen ze hier (over sommige valt nog te redetwisten):
Jamila Abass uit Kenya richtte M-Farm op, een digitale coöperatie van kleinschalige boeren. Ze kunnen per sms belangrijke info krijgen over marktprijzen en voorlichting en advies over plantenziektes etc. , vragen stellen, en met elkaar contactopneemen. Ze kreeg verschillende prijzen.
Onyeka Akumah richtte het eerste digitale platform voor de landbouw in Nigeria op, FarmCrowdy. Zo’n 2000 kleinschalige boeren in 8 provincies zijn verbonden met zo’n 1000 sponsors uit Nigeria, de VS en Groot Brittannië, die investeren in de voedselketen: landaankoop, verzekering voor de boeren en hun oogst. Als de oogst verkocht is wordt de opbrengst verdeeld tussen de boer, de sponsor en Farm Crowdy. Er worden druk foto’s en video’s uitgewisseld.
3. Alli Cecchini, United States. Vierde generatie op een bedrijf in Californië. Zij vroeg als twintigjarige in 2013 aan haar ouders of ze op een deel van het bedrijf mocht omschakelen naar biologisch. Er kwamen veel mensen langs als vrijwilliger, die ook zelf aan de slag wilden, dus richtte zijn in 2017 ‘First Generation Farmers’ op. Ze begon met zomerkampen, rondleidingen, stageplekken , en een fulltime cursus op het bedrijf. De ‘beste’ vrijwilligers kregen de kans om ook een stuk van het bedrijf in gebruik te nemen. 550 acres (ong. 200 hectares) worden van lieverlee een coöperatieve boederij van zo’n 30 boeren. Men kan voortbouwen op het gereedschap, de machines, de verkoopkanalen, de regionale infrastructuur, irrigatie, boerenorganisaties, etc, dat is kosten-effectief.
4. Alfredo Costilla Reyes, Mexico, afgestudeerd in computer science, richtte BitGrange, op, een ‘hydroponic’ groeisysteem (op verrijkt water) met ledlicht erboven. De eigenaar kan met een app temperatuur licht etc. in de gaten houden en de plant zien groeien. Hij wil de landbouw ‘ver-gamen’ zodat het ook voor kinderen spannend wordt om hun eigen voedsel te verbouwen.
5. Luke Craven, United Kingdom, richtte BiJimini, een start-up die krekels kweekt en een er een meelsoort mee maakt die rijk is aan eiwitten en vitaminen en mineralen: PowerFlour. Weinig uitstoot van broeikasgassen, weinig ruimte, en weinig voer nodig.
6. Matt Fountain, Scotland, richtte in een gevangenis Freedom Bakery op, a sociale onderneming en ambachtelijke bakkerij die graansoorten uit de Highlands verwerkt en gevangenen en mensen in de reclassering opleidt. Binnenkort wordt er buiten de gevangenis een tweede bakkerij geopend.
7. Josh Gilbert, Australia, boer en voorvechter van aboriginal kennis en duurzame landbouw (veel praten maar niet veel concrete info)
8. Dean Hale, Canada, de oprichter van Growing Green Hamilton, die in Hamilton mensen wil helpen hun eigen groentes te verbouwen d.m.v. Square Foot Gardening (SFG), een houten frame met heel goede compost erin (door hem aangeleverd?) Hoge opbrengst.
9. Kate Hofman, United Kingdom. Mede-oprichter en directeur van GrowUp Urban Farms, a stadsbedrijf dat vis, sla, en kruiden produceert voor een plaatselijke markt. Het is een soort container met een kas erop, je kunt hem ook op het dak zetten. De GrowUp Box kan meer dan ong. 1500 kilo sla en kruiden en 150 kilo vis per jaar produceren. Ze wil er meer in Londense buurten oprichten om de jongeren werk te geven.
10. Justin Kamine, United States, mede-oprichter van K(amine) D(evelopment) Ag(riculuture), heeft samen met California Safe Soil een technologie ontwikkeld die in drie uur meer dan 30 ton overgebleven voedsel uit de supermarkten verwerkt tot (vast) diervoer en vloeibare plantenmest. Zie KDC Ag, voor filmpje en beschijving van de werkwijze.
11. Santosh Kaveri, India. Santosh Kaveri moest in zijn jeugd voor en na schooltijd hard meewerken thuis op de boerderij. Op de universiteit begon hij praktische oplossingen te verzinnen voor kleinschalige boeren, bijvoorbeeld een water-zuinige wortel-schoonmaaktrommel, een rem voor de ossenkar, etc.
12. Christine Moseley, United States. zij is de oprichtster van Full Harvest, een digitale marktplaats die grote boerderijen verbindt met bedrijven uit de voedselketen omzo misvormde en overtollige producten te verwerken. Full Harvest heeft al meer dan 1 miojoen kilo producten van Amerikaanse en Mexicaanse bedrijven verwerkt die anders verloren zouden zijn gegaan. Zij kwam in de finale van de 2017 Unilever Young Entrepreneurs Awards.
13. Solveiga Pakštaitė, United Kingdom. Industrieel ontwerper Pakštaitė irichtte Design by Sol op, en maakte Mimica Touch, een voelbaar ‘houdbaar tot’- label. Het is gemaakt van gelatine. Als het nog glad is is het eten nog goed, is het bobbelig dan niet meer. Oorspronkelijk bedoeld voor slechtzienden maar nu in productie. Hij?/zij? kreeg in Londen de 2015 Low Carbon Entrepreneur Award, The Guardian’s 2014 Start-Up of the Year
14 & 15. Ili Sulaiman and Basira Yeusuff, Malaysia. Deze koks richtten Agak Agak op, een restaurant waar jongeren uit achtergestelde milieus een jaar in de leer kunnen en alles van het restaurant-vak kunnen leren. Ook cusussen op andere terreinen. De jongeren worden begeleid naar een werkplek.
16. Shi Yan, China. Zij is de oprichter Little Donkey Farm, het eerste csa bedrijf in China (CSA = community supported agriculture, een oogstgenoten-tuin.) Dat had ze mee teruggebracht uit de VS. Ze heeft daarna ook ‘Small Harvest’ opgericht, een makkelijk te copiëren model voor CSA boeren.