Foto: Francois Dvorak
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Wageningen University & Research (WUR) opnieuw een onderzoek uitgevoerd over de effecten van het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag. Hierbij concentreerde men zich vooral op de gevolgen voor de landbouw. Het rapport van de WUR is met deze kabinetsbrief op 12 mei aan de Tweede Kamer gestuurd.
De uitkomsten in het kort:
- In 2040 is 0,02% bbp-groei in Nederland en 0,01% in de EU te verwachten, door dit verdrag.
- ‘De Nederlandse handel met de Mercosur-landen is relatief bescheiden: 0,7% van de totale Nederlandse export en 1,7% van de totale Nederlandse import. Hetzelfde geldt voor de EU, met respectievelijk 0,8% en 0,7%.’
Platform ABC: Dus het verdrag is geen ‘oplossing’ voor de eventuele terugloop van de handel met de Verenigde Staten. Van alle EU import is 13,6% namelijk afkomstig uit de VS, en 20,6% van alle EU export gaat naar de VS. - Wat betreft import van landbouwproducten is de Mercosur veel belangrijker: 13,9% van de Nederlandse- en 12% van de EU-import. Het gaat vooral om soja en vlees.
- ‘Met name de Nederlandse import van hoge kwaliteit rundvlees en pluimveevlees, die relatief hoge importbescherming genieten (door importtarieven, tariefcontingenten en/of NTM’s), zal naar verwachting zowel procentueel (respectievelijk 111% en 69%) als in waarde uitgedrukt (278 miljoen euro en 137 miljoen euro) aanzienlijk toenemen.’ Daar komen negatieve effecten op gebied van groente en fruit (85 miljoen euro) en suiker (7 miljoen euro) bij.
- ‘Wat de export betreft blijkt uit de resultaten een toename van de Nederlandse uitvoer in een aantal sectoren, zoals de zuivelsector (257%, in waarde 33 miljoen euro) en diverse maakindustriesectoren, zoals machines, en ook zakelijke dienstverlening, waar de exporttoename procentueel gezien weliswaar beperkt is maar aanzienlijke bedragen vertegenwoordigt (respectievelijk 482 miljoen euro en 811 miljoen euro).’
- De extra import van landbouwproducten uit Mercosur leidt ook tot een daling van de Nederlandse export op de interne EU-markt. Dit leidt tot een verwachte verlaging van de Nederlandse productiewaarde: rundvlees (459 miljoen euro), pluimveevlees (119 miljoen), rundvee (48 miljoen), pluimvee (27 miljoen), suiker totaal (30 miljoen), veevoer (22 miljoen) en groente en fruit (17 miljoen). De Nederlandse productiewaarde van zuivel zou naar verwachting toenemen met 54 miljoen euro.
Conclusies door Platform ABC:
De ‘winst’ op gebied van zuivel valt voor melkveehouders, in het niet bij het verlies op gebied van rundvlees. Daarbij zijn we solidair met de gezinsbedrijven in de melkveehouderij in Mercosur, die de nadelen van dit verdrag ondervinden. Dat geldt ook voor inheemse volkeren en kleine boeren in Mercosur die hun land verliezen om extra productie door grootgrondbezitters mogelijk te maken.
Daarbij verliezen ook de andere Nederlandse en EU landbouwsectoren door dit verdrag. Dus wederom (na CETA) wordt in dit vrijhandelsakkoord landbouw als wisselgeld gebruikt om de belangen op gebied van industrie en zakelijke diensten te dienen.
We roepen de Tweede Kamer dan ook op om hun verzet tegen dit verdrag voort te zetten en ervoor te zorgen dat het Nederlandse kabinet dit verdrag afwijst binnen de Europese Raad. Daarmee kan zij onderdeel worden van een blokkerende minderheid onder leiding van Frankrijk.