XR (Extinction Rebellion) heeft ‘landbouw’ goed op een rijtje.

De jongelui van Extinction Rebellion (‘verzet tegen het uitsterven’) wilden zeker van hun zaak zijn als ze demonstreren i.v.m. de klimaatdreiging,  en daarbij ook een ander landbouwbeleid eisen. Ze hebben een Power Point Presentatie   gemaakt waaruit blijkt dat ze niet zomaar wat roepen. Ze hebben zich goed in de landbouw verdiept, zijn overal te rade gegaan, en hebben goed gefundeerde meta-studies opgenomen. Kijkt u zelf maar. 

Wel vonden mensen van platform Aarde Boer Consument dat er eigenlijk nog één schema/plaatje bij moet, en wel over het  neoliberale beleid dat in 1994 (Agreement on Agriculture binnen de WTO) is ingezet. Toen begon de ‘race to the bottom’ naar de laagste prijzen op de wereldmarkt , met het bijbehorende gesleep over de wereldzeeën (de boer moet maar afwachten wat er voor hem overblijft). Daar plukken we nu tijdens de corona-crisis de wrange vruchten van plukken. Zie de NRC van 14 april: Problemen in elk stapje van de voedselketen.  Deze crisis zou een mooi startpunt kunnen zijn om om te schakelen naar een meer regionale voedselvoorziening. 

Enfin, we hebben de mensen van XR gecomplimenteerd maar hen ook op de omissie gewesen. Want uitkomen bij agro-ecologie zoals zij doen in hun presentatie kan alleen als de sterke mechanismen van het neoliberale beleid niet onderschat worden.

Greet Goverde, secr. van Platform ABC