Zomercursus van de Boerengroep krijgt navolging

De zomercursus ‘farm experience internship’ die al een paar jaar gegeven wordt vult het gat tussen Wageningen en het boerenleven. Er was weer  in de eerste week les (incl. discussie en  excursies, ook naar gangbare bedrijven), daarna werkten cursisten 2 weken op verschillende biologische bedrijven door het hele land, daarna was er weer een week uitwisseling /nabeschouwing/ blik op de toekomst. Boerengroep-coördinator Elske Hageraats en stagiair Lucy Sovova organiseerden het – een hele klus.

Het is in navolging van wat in Brazilië is ontstaan, uit de MST (‘Movimiento Sin Terra’: de landlozen beweging, met 1,5 miljoen leden.) Studenten besloten deze agroecologische bewegingen te ondersteunen en het gat tussen de universiteit en de boeren te verkleinen. Bovendien wilden ze mede-studenten – de toekomstige onderzoekers, leraren, politici – de praktijk laten ervaren – de vreugde van het boerenleven en ook de uitdagingen. Zo ontstond de Estágio Interdisciplinar de Vivência (EIV), of Farm Experience Internship (FEI) in Engels waarbij studenten zelf de touwtjes in handen nemen en een cursus op zetten op de universiteit. (Lees hier het verhaal over de EIV).

Het opvallende is dat er dit jaar verschillende buitenlandse deelnemers waren: naast de internationale studenten van de Wageningen University (Indonesie, China, Tsjechië Duitsland, Nederland) kwamen er deelnemers ingevlogen van Peru – Egypte – Noorwegen – Amerika. De organisatoren legden de grens bij 25 deelnemers want het moet wel participatief blijven. De cursus kost 50 euro om het toegankelijk te houden voor iedereen. Dat geld gaat op aan biologisch eten voor ontbijt en lunch dat zoveel mogelijk bij biologische boeren uit de buurt wordt gehaald. Op de bedrijven zijn de jongelui 2 weken in de kost dus dat kost niks. Er kunnen 3 ECTS (studiepunten) gehaald worden met de cursus. Daarnaast biedt de Boerengroep een 24 ECTS stage aan voor het opstarten van zo’n cursus op een andere universiteit en een thesis om het gevecht van de kleinschalige boeren en agroecologische bewegingen beter in beeld te brengen. Verschillende buitenlandse deelnemers zijn vast van plan in hun eigen land ook een FEI op te zetten. (Het is tot nog toe alleen in Brazilië en Nederland). Op dit moment worden er plannen gemaakt voor een FEI in China, Peru, Egypte en Tsjechië.

Sommige leden van Platform ABC waar dit ter sprake kwam waren verbaasd dat dit contact met boeren zo uitzonderlijk is in Wageningen. Maar zo vreemd is dit niet: inmiddels is Wageningen een centrum voor de voedselindustrie eerder dan voor de landbouw. En het gaat in Wageningen vooral om onderzoek. Op de hogescholen (HAS-sen) is meer inbedding in de praktijk.

De boeren die meedoen zijn blij verrast eens wat belangstelling uit Wageningen en wat hulp te krijgen.

Meer info:
Boerengroep: boerengroep.nl
Farm Experience Internship: farmexperienceinternship.wordpress.com
Toekomstboeren, die de FEI ondersteunen: toekomstboeren.nl